”Alla patienter med bipolär sjukdom ska få det vi vet är bästa vården”
2017-08-15Mikael Landén, professor i psykiatri vid Sahlgrenska akademin, är registerhållare för BipoläR. Tillsammans med en styrgrupp ansvarar han för driften och utvecklingen av registret.
– Syftet med registret är att alla patienter ska få det vi vet är bästa vården. Den måste förstås anpassas individuellt, men vi ska ändå i stora drag följa de behandlingsrekommendationer som finns, säger Mikael Landén.
Han menar att registret verkligen lett till förbättringar.
– Det har varit ett stort steg framåt att börja mäta kvalitet. Vi har fått ut väldigt mycket av registret under de 13 år det funnits.
Registerdata har synliggjort förändringar i behandlingen på nationell nivå. Litium är det läkemedel som är förstahandsval för patienter med bipolär sjukdom. Under en följd av år sjönk litiumanvändningen.
– Nu det allra senaste har den trenden vänt. Vi vet inte än om det bara är ett hack i kurvan eller om vi faktiskt har lyckats åstadkomma en förändring, men det är en väldig styrka att vi har ett verktyg som gör att vi uppmärksammar förändringar i behandlingen.
Ett annat exempel gäller utbildning för patienter och närstående om bipolär sjukdom och hur man kan hantera den.
– Bara det att vi började mäta hur stor andel av patienterna som får patientutbildning har gjort att vårdpersonalen ställer sig frågan: Har vi någon patientutbildning? Om svaret är nej har man på många håll startat en, säger Mikael Landén.
Stora skillnader i behandling
Data från BipoläR visar att det finns stora skillnader i landet när det gäller följsamhet till behandlingsrekommendationer. BipoläR har också uppmärksammat skillnader i hur män och kvinnor behandlas, skillnader som inte motiveras av kunskapsläget. Kvinnor får i högre utsträckning än män psykoterapi och antidepressiva läkemedel. Män får i högre utsträckning än kvinnor litium. En annan skillnad är att högutbildade oftare får psykoterapi än andra patienter.
– Om vi ska nå målet jämlik vård måste vi undersöka hur det ser ut och analysera varför eventuella skillnader uppkommit, menar Mikael Landén.
Han hoppas att patienterna i framtiden ska använda sig av BipoläR-data för att kräva högre och jämnare kvalitet i vården.
– Det är ju för patienterna som det här är verkligt intressant i slutänden. Det är de som kan utöva ett tryck på vårdgivare. Kräv att din enhet redovisar sina resultat och om den har dåliga resultat, fråga varför! Om en enhetschef får tio sådana mejl, då går det inte att ignorera, säger Mikael Landén.
Han skulle önska att det blev självklart att man på alla nivåer inom psykiatrin frågar efter kvalitetsdata. Intresset för kvalitet ofta är skrämmande lågt, menar han.
– Jag kan å ena sidan förstå det bristande intresset. Verksamheterna kämpar hela tiden med vakanser, brist på lokaler, överbeläggningar och strama budgetar. Men man måste arbeta mot flera mål samtidigt. Vakansproblemet i psykiatrin kommer aldrig att ta slut och då måste man parallellt med det arbeta för att erbjuda patienterna så bra kvalitet som möjligt. Det är ju själva syftet med verksamheten.
Automatisk överföring av data från journaler
I framtiden kommer förhoppningsvis inte inmatningen av data i BipoläR vara en betungade extra arbetsuppgift för personalen. I Stockholm finns en lösning som gör att uppgifter som matats in i journalen överförs till registret automatiskt. Mikael Landén hoppas att den här frågan inom rimlig tid ska lösas på alla håll i landet.
Idag finns cirka 30 procent av patienterna i landet med i registret, men skillnaderna mellan enheter är stora. På vissa enheter är det uppåt 80 procent och då är registret ett kraftfullt instrument för förbättringsarbete. Dessa enheter kan se hur väl de lyckas med sin vård. När de genomför förändringar kan de se om det leder till de önskade förbättringarna för patienterna.
Ytterligare ett viktigt syfte med BipoläR är forskning för att få fram ny kunskap. Forskningen med BipoläR-data är omfattande och framgångsrik.
Charlotta Sjöstedt
Läs mer om förbättringsarbete med hjälp av BipoläR.
Läs mer om forskning med hjälp av BipoläR-data.